Pergamon'dan Bergama'ya
- mmgurkan11
- Aug 11, 2021
- 2 min read
Pergamon kenti çevresinin, iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini ele alacak olursak, şöyle başlayabiliriz: -Kozak Yaylası: Verimli topraklarıyla bilinen ve Bergama’nın en önemli yaylası olan bu yaylada, 2008 yılına kadar Dünya çam fıstığı talebinin %10’u karşılanıyordu. Yöre halkının söylediklerine göre, 2008 yılında yarı yarıya düşen mahsulden sonra verim vermemeye başlayan ağaçlar, 2015 yılına kadar neredeyse hiç ürün vermedi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaya göre, verim kaybının en önemli nedeninin “Küresel İklim Değişikliği” olduğu düşünülüyor. Yortanlı Barajı: Yine Bergama ilçesinde bulunan Paşa Ilıcası, Antik Roma Dönemi’nde tedavi merkezi olarak kullanılıyordu. Daha sonra Yortanlı Barajı adını alan bu tarihi yapıların bir kısmı sular altında kalmıştı. Son zamanlarda ise kuraklık sebebiyle sular çekilmeye başladı ve çekilen sular neticesinde yaklaşık iki bin yıl öncesine ait olan “Paşa Ilıcası Köprüsü” ortaya çıktı.

Çemberi biraz genişletip, İzmir ilinin geneline baktığımızda ise Gediz Nehri göze çarpıyor:
-Gediz Nehri:
Bölgede topraklarının verimliliğiyle bilinen Manisa Ovası’nı sulayan Gediz Nehrinde toplu balık ölümleri yaşanmaya başladı. Sudan numune alıp konuyu araştıran yetkililer, toplu balık ölümlerinin sebebini, su seviyesinin düşmesi nedeniyle oksijenden yoksun kalmış olmaları olarak ifade ediyor. Nehrin bulunduğu yöre halkı ise, bu nehrin 20 yıl öncesine kadar balık tutulabilecek hatta yüzülebilecek kadar temiz olduğunu vurguluyor.
İzmir ili, küresel ısınmanın etkilerinin çok yoğun hissedileceği düşünülen bölgelerden. Bu etkilerin bir kısmından bahsettik ancak “İklim Değişikliği” konusunu küresel olarak incelemek daha doğru. Bu konuya ilişkin her yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP) düzenleniyor ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na ülkelerin ne ölçüde uyduğu denetleniyor. Söz konusu anlaşma, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulmasını, sınır hedefin 1.5 derece olmasını öngörüyordu. Ancak son yayınlanan IPCC raporuna göre, yaklaşık on yıl içinde sıcaklıklar hedeflenen ısınma düzeyini geçecek. Bu ısınma düzeyinin aşılması ve küresel ısınmanın etkilerinin daha yoğun hissedilecek olması durumunda hali hazırda yaşanan ve artması beklenen sonuçların bir kısmı şu şekilde:
-Kuraklıkların artması,
-Gıda güvenliği sorunları,
-Dengesiz ve aşırı hava durumu,
-Deniz seviyesinin yükselmesi,
-Temiz suya erişimin azalması,
-Bulaşıcı hastalıklar,
-Göç,
-Ekosistemlerin yok olması…
Dünyanın her yerinde etkilerini böylesine çarpıcı şekilde gösteren iklim krizi, Birleşmiş Milletler tarafından “insanlık için kırmızı kod” olarak adlandırılıyor. Çağımızın en korkutucu problemi olan İklim Krizinin etkilerini azaltabilmek adına hem kişiler hem de devletler bazında birtakım adımlar atılıyor. Sen de konu üzerine araştırmalar yapıp bilinç kazanarak, değişimin bir parçası olabilirsin!
KAYNAKÇA: Bergama’da kuraklık nedeniyle Yortanlı Barajı’ndaki sular azalınca, 2 bin yıllık tarihi köprü gün yüzüne çıktı. (n.d.). Ekoloji Birliği. Retrieved August 11, 2021, from https://ekolojibirligi.org/bergamada-kuraklik-nedeniyle-yortanli-barajindaki-sular-azalinca-2-bin-yillik-tarihi-kopru-gun-yuzune-cikti/ Gediz Nehri’nde Korkutan Manzara: Yine Toplu Balık Ölümleri Yaşanıyor! (n.d.). Ekoloji Birliği. Retrieved August 11, 2021, from https://ekolojibirligi.org/gediz-nehrinde-korkutan-manzara-yine-toplu-balik-olumleri-yasaniyor/ IPCC Yeni Raporu: Küresel Isınmanın Liderler Tarafından Belirlenen Sınırı Aşması Muhtemel. (2021, August 9). İklim Haber. https://www.iklimhaber.org/ipcc-yeni-raporu-kuresel-isinmanin-liderler-tarafindan-belirlenen-siniri-asmasi-muhtemel/
Commentaires